Muziekschool Waterland heeft al 10 jaar een levendig jeugdorkest. Twee enthousiaste leden vertellen over hun ervaring bij dit bijzondere orkest. Sprekend over het muziekstuk Spartacus van Brian Balmages gaan hun ogen schitteren. Ook de blijdschap over het (weer) kunnen optreden is overduidelijk.

Maak kennis met Meylin en Manon van het Waterland Jeugdorkest.

Kun je jezelf even kort voorstellen?

“Ik ben Meylin en ik speel al 8 jaar in het jeugdorkest, ik ben opgeklommen vanaf derde viool naar eerste viool en speel momenteel in Decatet (het strijkorkest van Jeugdorkest Waterland) en ben lid van de bestuurlijke commissie. Ik kom zelf uit Volendam.

“Ik ben Manon, 20 jaar, ik speel nu 10 jaar cello in het orkest. Ik speel op dit moment ook in Decatet, en ik ben al 4 jaar lid van de bestuurlijke commissie.

Hoe ben je in het jeugdorkest terecht gekomen?
Heb je auditie moeten doen?

Meylin: “Ik speelde net een jaar viool bij Claudia, zij vroeg me of ik in het orkest wilde gaan spelen. Ik ben toen zonder auditie maar op aanraden van de muziekdocent begonnen.

Manon: “ Voor mij eigenlijk een gelijk verhaal, ik speelde denk ik 6 maanden cello, dus moest flink mijn best doen! Ik weet nog de eerste keer dat ik kwam, toen liet Peter het orkest Spartacus van Brian Balmachus spelen. En ik vond dat zo gaaf!

Manon: Spelen we echt al 10 jaar in het orkest??? Dat moet dan echt al sinds de start van het orkest zijn.

Wat vind je zo leuk aan het jeugdorkest?

Meylin: “Wat ik echt heel erg leuk vind, en waarom ik nog viool speel, is dat je echt met z’n allen speelt. Ik word er echt helemaal happy van. Het is gewoon magisch.

Manon: “Het voegt zoveel toe aan het ‘alleen’ muziek maken. Het is ook echt een leuke groep, gewoon erg gezellig. Soms dan begint een kleine groep met spelen en dan komen ineens de violen erbij en volgt de percussie. Dan is het inderdaad echt magisch, en ben ik met kippenvel aan het spelen.”

Meylin: “Voor je ontwikkeling van het spelen is het ook erg goed. Ik merk dat sinds ik bij het orkest zit dat ik veel meer ben gegroeid. Bij het orkest leer je zoveel nieuwe dingen waar je misschien in de les nog niet aan toe was. Maar je doet het dan toch maar in het orkest.

Hoe vind je het om met het orkest op te treden?
Of hoe ervaren jullie dat?

Meylin: “Ik vind optreden altijd heel erg leuk. Archeon is erg speciaal, omdat alle jeugdorkesten dan samen spelen. Het is heel grappig om te zien hoe anderen spelen en wat hun technieken zijn. Ik vind optreden altijd erg leuk enspannend.

Manon: “Ik heb het afgelopen jaar vanwege Covid wel erg gemist. Op het moment dat we een optreden hebben staan dan werken we met z’n allen ergens naartoe. En dat is toch een andere mentaliteit. Je werkt ernaartoe en als het dan is gelukt ben je trots dat je een supergaaf optreden hebt neergezet. Het is een onderdeel van het orkest dat er echt bij hoort.

Meylin: “Zonder de optredens worden de repetities ook echt meer repetities, je speelt minder vaak hele stukken en herhaalt veel. Als je naar een optreden toe werkt ga je vaker de hele stukken spelen.

Manon: Ja, het optreden op Archeon was echt wauw! Een van de 1e violisten, Clara, zat tegenover mij. We keken elkaar op een gegeven moment blij aan: Wauw, we spelen weer! We hadden het gewoon echt heel erg gemist.

Meylin: Ja inderdaad, zelf wilde ik echt viool gaan spelen omdat ik een orkest had zien optreden. Dat ik nu misschien anderen inspireer vind ik ook een mooi idee.

Hoe zie je jouw toekomst als muzikant?

Meylin: “Voor mij is het echt een hobby, ik vind het leuk en doe het graag. Maar het wordt voor mij geen carriere.”

Manon: “Ik sluit me daarbij aan, voor mij blijft het daardoor echt bijzonder. Ik maak er tijd voor vrij en wil niet dat het een verplichting wordt. Maar er zijn wel leden in het orkest die deze ambitie hebben en naar het conservatorium gaan.”

Heb je nog tips voor nieuwe leden?

Meylin: “Wees niet bang om te spelen. Je kunt altijd naar een van de andere leden toe stappen voor hulp. En probeer vol overtuiging te spelen!

Manon: “Ik was echt enorm zenuwachtig toen ik begon, ik was de enige cellist. Maar iedereen vindt het eng en spannend, je moet het gewoon doen!

Meylin: “Je zelfvertrouwen groeit echt met de tijd. We begeleiden soms ook de jongere kinderen, en letten ook op hoe de kleintjes het doen.
Het is gaaf om te ervaren hoe je zelf bent begonnen en waar je naartoe gaat.”

Vind je het verhaal van Manon en Meylin inspirerend en ben je benieuwd naar Jeugdorkest Waterland? Neem contact op met… en kom kijken bij een repetitie!  

Inschrijven voor Jeugdorkest Waterland kan via deze link. [invoegen link]