Op 14 januari zagen we tijdens de persconferentie een grafiek over  eenzaamheid onder jongeren. Daarin konden we aflezen dat momenteel rond de 70% van de jongeren zich eenzaam voelt.  Eenzaamheid is een toenemend probleem in de verstedelijkte samenleving en de pandemie zorgt voor een nog grotere omvang van dit probleem (uiteraard niet alleen onder de jongeren). Eenzaamheid heeft een groot negatief effect op de gezondheid van mensen.

 

Waarom is muziek nou hét hulpmiddel om dit grote probleem tegen te gaan? Muziek zorgt voor verbinding, een medicijn tegen een gevoel van eenzaamheid.  Het verbindende effect van muziek heeft diepe wortels, het is een sociaal hulpmiddel, het werd er waarschijnlijk zelfs voor uitgevonden. Dat wil zeggen: gedurende tienduizenden jaren is muziek stap voor stap op deze functie aangepast. Elke stap voegde iets toe om beter sociaal te binden.

 

+ Dankzij een octaaf kan iedereen met verschillende toonhoogten samen zingen.
+ De maat maakt muziek voorspelbaar en stelt een groep in staat om op de muziek mee te bewegen.
+ Ritme stelt grote groepen in staat om te synchroniseren in beweging en samenzang.
Kortom, individuele verschillen raken ondergedompeld in het grote geheel.

 

Gelukkig mogen we nu weer samen muziek maken, maar we hopen toch vurig dat in de langetermijnplannen de gehele cultuursector open mag zijn en blijven.

 

Wil je samen met anderen muziek maken?

 

We houden ons uiteraard aan alle huidige maatregelen.