De meeste muzieklessen gaan door, online. Al voor de sluiting van de scholen keken we al met een team naar online mogelijkheden. We hadden wel even tijd nodig om al het aanbod online te maar inmiddels staan er meer dat 70 video’s online voor kinderen, deze week verdubbelt dat zich weer.

 Muziekschool Waterland verzorgt het muziekonderwijs op alle 64 basisscholen in de regio Waterland aan maar liefst 10.000 kinderen. Dat zijn lessen onder schooltijd, maar ook na schooltijd. En dan hebben we nog overkoepelende lessen, waarbij leerlingen van meerdere scholen samen les krijgen en in een orkest spelen of koor zingen, zoals bij ons project Watermusic en de Wijkkoren.”

Naast het aanbod op scholen, verzorgt Muziekschool Waterland ook cursussen en ensembles en koren. Ook hiervoor komen lessen online. Dat vergt de nodige logistiek, want niet elke online manier van lesgeven is voor elke muziekles even geschikt. Er zal daarom gebruik gemaakt worden van verschillende platformen als youtube, skype en zoom. Samen met een professionele videograaf hebben we, een format voor de lessen uitgewerkt. Aan de hand daarvan kunnen de docenten hun lessen vertalen naar online lessen. Want dat is toch net even anders. Kinderen in de basisscholen krijgen toegang tot deze lessen, in een afschermde omgeving, via de communicatiekanalen van hun eigen school.

Continuïteit is ook bij muziekonderwijs van groot belang. Naast dat het belangrijk is dat leerlingen zich kunnen blijven ontwikkelen , is het ook nog eens heel leuk om te doen. Juist in moeilijke tijden kan muziek helend en een aangename afleiding zijn.