Peter Vinken kreeg zijn eerste viool- en hobolessen vanaf zijn 10de aan de muziekschool van zijn geboorteplaats Alkmaar. Op het conservatorium studeerde hij viool bij Maarten Veeze en Jean Louis Stuurop. Van jongs af aan heeft hij een brede muzikale belangstelling. Zo speelde hij viool in diverse jeugdorkesten, kamermuziekensembles en salonorkesten, maar daarnaast was hij ook violist en zanger in diverse pop-, jazz- en volksmuziekbands. Van grote muzikale betekenis waren ook de jaren als concertmeester van het Ricciotti Ensemble.

Peter geeft al les vanaf zijn conservatoriumtijd, privé, maar ook op muziekscholen zoals in vele jaren Amersfoort en vanaf 2009 op Muziekschool Waterland. Na de vioolstudie volgde Peter de opleiding tot orkestdirigent bij Tilo Lehmann.

Na het het examen volgde hij lessen bij o.a. Jorma Panula, Martin Melzer en Jan Stulen; hij liep stage bij Edo de Waart en Hartmut Haenchen. Als dirigent was Peter Vinken te gast bij de symfonieorkesten van Zlin en Hradec Kralove, Tsjechië; en de Philharmie van Schwerin, Duitsland, in Nederland o.a. met het Nieuw Symfonietta Amsterdam. Als dirigent werkte hij vooralmet jonge mensen. Hij stond voor de jeugdorkesten van Flevoland, Amersfoort, Utrecht.Den Haag en Noord Holland; daarnaast werkte hij met de studentenorkesten uit Amsterdam, Utrecht, Delft, Nijmegen en Wageningen. Momenteel is hij dirigent van het orkest Ensemble Esprit en het Nederlands Filmorkest en natuurlijk van het Waterland Jeugdorkest!